Zorgprestatiemodel

Vanaf 1 januari gaan we in Nederland werken met het Zorgprestatiemodel (ZPM).  De naam zegt het al: het fundament van het zorgprestatiemodel bestaat uit prestaties. Dit is een nieuwe manier van het factureren van onze zorg aan de zorgverzekeraar. Het nieuwe model heeft geen invloed op welke zorg je krijgt of hoe je die krijgt.

Oude model
In het oude model werden tijdens een behandeling gemaakte zorgkosten opgespaard en helemaal aan het einde van het zorgtraject doorgegeven aan de zorgverzekeraar.

Nieuwe model
In plaats van dat het hele zorgtraject na het afronden van de hele behandeling in een keer wordt afgerekend, worden de kosten in het nieuwe model zo snel mogelijk na de behandeling doorgeven aan de zorgverzekeraar. Stel dat u in november drie consulten had, dan wordt dit eind november opgestuurd, ook al is het zorgtraject dan nog bezig.

Wat merk ik daarvan als cliënt?
Elk jaar betaalt u als zorg-ontvanger een eigen risico aan uw verzekeraar. Dat is een vast bedrag dat u eerst moet betalen voordat de verzekeraar kosten gaat dekken. In het oude model zou u eenmalig eigen risico moeten betalen, omdat de hele behandeling in een keer wordt gefactureerd na afloop van de behandeling. In het nieuwe model betaalt u jaarlijks een eigen risico omdat de behandeling doorlopend wordt gefactureerd en niet meer eenmalig na afloop van de behandeling.  U merkt er dus alleen iets van als uw behandeling doorloopt in het nieuwe jaar.

Wat verandert er op de rekening?
U kunt op de rekening van de zorgverzekeraar precies zien wanneer en door wie u behandeld bent en voor hoelang. De rekening bevat herkenbare informatie die u gemakkelijk kunt controleren. U krijgt de rekening ook sneller.

Welke prestaties kunnen er op de rekening staan?

Op de rekening staan zorgprestaties. Bij Psy-GO! zijn twee verschillende zorgprestaties mogelijk:

  • Consult diagnostiek: bij diagnostiek onderzoekt uw behandelaar welke problematiek er bij u speelt;
  • Consult behandeling: bij behandeling gaat u met uw behandelaar in gesprek met als doel uw problematiek hanteerbaar te maken;

Het tarief voor deze prestaties is afhankelijk van:

  • Het beroep van uw behandelaar
  • De duur van het consult.